Kifelé a földből!

2012.09.28. 20:08

A tavasz első napján húsz különböző tárgyat ástunk a talajba, hogy most, az ősz kezdetén kiássuk, és megnézzük, mennyire viselte őket meg ez a félév a nedves földben. Az eredmény sok esetben meglepő, és sajnos némi veszteséget el kell fogadnunk.

A csillagászati ősz kezdetét ugyan öt nappal lekéstük, de ezzel nem törődve, a tavasszal használt ásóval a kezünkben indultunk neki a szomszédkertnek. A betemetett árkot alig nőtte be a fű, így az egybefüggő gazban sem okozott nagy gondot, hogy behatároljuk.

ásás.JPG

Három térburkoló kő mutatta az árok sarkait. Amikor elkezdtük az ásást ezek elég jó támpontoknak tűntek, és a köveket követve azt hittük, sikerült belőni a tárgyak helyét. Az egyetlen, amire vigyáznunk kellett az az, hogy ne barmoljuk szét azt, amit a természet megkímélt.

34 centiméter volt a mélység tavasszal. Ez egy ásóval nem sok, így kb. öt perc ásás után óvatosra váltottunk, és kézzel kapargattuk tovább a földet. Rengeteget kimertünk már, amikor apró papírdarabkák tűntek fel benne. Ez egyértelmű jele volt annak, hogy már jártunk itt, de az alig felismerhető fecnik nem sok jót ígértek.

matchboxföld.JPG

A narancssárga mathcbox volt az első tárgy, amit sikerült egyben megtalálni. Itt még nem volt semmi meglepő: a kisautót nem hatotta meg a száműzetés. Az ezután megtalált vonatjegy viszont nem tolerálta ennyire a körülményeket. A hőpapír egyben maradt ugyan, de nagyon gyenge lett, és lehetetlen volt épségben kiemelni. Nem kíméltük és kapargáltunk tovább.

Óvatosak leginkább a két tojás miatt voltunk. Nem lett volna jó belekapni valamelyikbe és összetörni, ha már eddig nem esett baja. A tojások előtt azonban a zokni, a teniszlabda, a joghurtos doboz teteje, és a Vitézlap került elő. Utóbbi sajnos a vonatjegyhez hasonló állapotban, de néhány apró darabját azért megmentettük.

tojasföld.JPG

A bolti tojást találtuk meg előbb. Hihetetlen, de még csak el sem vékonyult a héja, nemhogy bármi sérülés lett volna rajta. Az egyetlen változás talán az volt, hogy a folyadék besűrűsödött benne, és érezhetően az aljára gyűlt. A házira néhány centivel arrébb leltünk. Az kb. ugyanennyire ép volt, és még a folyadék sem tapadt a falára.

Előkerült még a DVD, a tízforintos, a gyufásdoboz több darabja, a rézcső, a szaloncukor és a tiramisu csomagja, valamint a lécdarab. A különbségekről viszont már beszéljenek a képek.

narancssárgamatchbox.JPGTelement földdel a belseje, itt-ott lepattogzott a festése, de semmi egyéb baja a matchboxnak

DSC_0635.JPGUtolsó fotó a vonatjegyről

DSC_0651.JPGA gyökerek már körbenőtték a zoknit, de egy mosás után talán meg se látszana rajta ez a fél év

haziesboltitojas.JPGÉpségben a két tojás

öregtizforintos.JPGDSC_0653.JPGTízforintos arca, háta

DSC_0656.JPGGrand Slam-döntőre már alkalmatlan

DSC_0661.JPGEnnyi maradt a tiramisuból

DSC_0658.JPGEz egy doboz joghurt volt anno

DSC_0660.JPGA szaloncukor sem úszta meg

DSC_0663.JPGGondolnád, hogy ez egy doboz gyufa volt?

DSC_0659.JPGA lécnek semmi baja

DSC_0654.JPGA rézcső és a Vitézlap egy rászorult darabja

DSC_0665.JPGMindössze ennyi maradt a Vitézlapból

DSC_0666.JPGDSC_0669.JPGA DVD-nek is annyi

Se Lego, se pendrive

Öt tárgyat nem sikerült megtalálnunk a tavasszal elásottak közül: a Legofigura, a pendrive, az alumíniumcső és a két teafilter is a földben maradt. Ezek közül leginkább az első kettőt bánjuk, főleg azért, mert mindent megtettünk, hogy meglegyenek: az új árokba kétszer is elfért volna az eredeti, a tavaszi szintnél pedig legalább tizenöt centivel mélyebbre mentünk. Végső lehetőségként átszitáltuk a már kimert földet, remélve, hogy az apró tárgyak ott bújnak meg, de sajnos ez sem járt eredménnyel.

DSC_0646.JPGA rögtönzött szita

Tojásteszt

A vegyes érzelmekkel zárt ásás után feltörtük a tojásokat. Nos, lehet, hogy ez pusztán véletlen, de hatalmas volt a különbség házi, illetve a boltban vásárolt tojás között. Utóbbi alapból kisebb és könnyebb volt, de ez nem menti fel attól, ami a belsejében fogadott. 

boltiéshazitojas.JPGEzt kár magyarázni: balra a bolti, míg jobbra a házi

A bejegyzés trackback címe:

https://kertiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr874806984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása